Ρομποτική Χειρουργική

Ρομποτική χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική – Τι είναι

Πρόκειται για μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής, είναι ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική και αφορά τη διαδικασία χειρουργικών επεμβάσεων με τη χρήση αυτοματισμών. Στη διαδικασία της ρομποτικής χειρουργικής, ο χειρουργός ουσιαστικά χειρίζεται μία κονσόλα Η/Υ και πραγματοποιεί την επέμβαση δίνοντας εντολές στους ρομποτικούς βραχίονες χειρουργούς μέσω joystick.

Ρομποτική χειρουργική Ρομποτική χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική – Πλεονεκτήματα

Η ρομποτική επέμβαση, είναι η απόλυτη τεχνολογική καινοτομία στον τομέα της χειρουργικής και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις απλές χειρουργικές διαδικασίες που εκτελούνται από ανθρώπινο χέρι.

 • Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος και εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος και λιγότερο πόνο.
 • Μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά το πέρας αυτής.
 • Μειώνει το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και εξασφαλίζει γενικά ταχύτερη ανάρρωση με καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
 • Επιτρέπει στο χειρουργό να κάνει κινήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, εξαλείφοντας το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών και παρέχοντας πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα.
 • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού βρίσκεται καθισμένος σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και άνετο περιβάλλον κι έτσι κουράζεται λιγότερο και εκτελεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και επιτυχία δύσκολες και πολύωρες επεμβάσεις.

Ρομποτική χειρουργική

Ρομποτική Χειρουργική – Εφαρμογές

Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς κλάδους της χειρουργικής. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι:

 • Νοσογόνος παχυσαρκία
 • Χολοκυστεκτομή
 • Εγχείρηση προστάτη
 • Νεφρεκτομή
 • Χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γενικά η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει την εκτέλεση επεμβάσεων με απόλυτη ακρίβεια, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας και μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας σε δύσκολες και επικίνδυνες επεμβάσεις.

Εκπαίδευση και Πιστοποίηση στο DaVinci Xi

Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία την εκπαίδευση και εξειδίκευση του στο νέο Ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi.

Ηδη, από το 2011, ο κ. Αρχοντοβασίλης έχει λάβει την εκπαίδευση και πιστοποίηση του Console Surgeon (Ρομποτική Χειρουργική) στα παλαιότερα χειρουργικά Robot (DaVinci S και Si).

Στις αρχές του 2018 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ολοκαίνουριο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi, της εταιρείας INTUITIVE. Η ιδιωτική Κλινική Metropolitan General, ήταν η πρώτη κλινική που το έφερε και μαζί με το νοσοκομείο Metropolitan οι μοναδικές κλινικές που το έχουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα Ρομποτικό σύστημα που φέρνει μια πραγματική επανάσταση στη Ρομποτική Χειρουργική. Τρισδιάστατη απεικόνιση, ευκρίνεια εκατομμυρίων χρωμάτων, σταθερή κίνηση με ακρίβεια χιλιοστού, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με μείωση του χειρουργικού χρόνου και των διεγχειρητικών επιπλοκών κάνουν το νέο DaVinci Xi το τελειότερο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Σε αυτό ακριβώς το μοναδικό Robot πιστοποιήθηκε ο Χειρουργός κ. Αρχοντοβασίλης. Η εκπαίδευση ήταν πολυδιάστατη και μακροχρόνια (καθημερινή ενασχόληση με το DaVinci Χi με ασκήσεις και προσομοιωτές επεμβάσεων, test δεξιοτήτων, γραπτές εξετάσεις και πειραματικά χειρουργεία).

Η πιστοποίηση έγινε στη Νάπολη της Ιταλίας, στο εξειδικευμένο κέντρο Ρομποτικής εκπαίδευσης RAIN (www.centrobiotecnologie.org/rain) στο παγκοσμίου φήμης Κέντρο Ιατρικής Βιοτεχνολογίας «Α. Cardarelli» (www.centrobiotecnologie.it ), που βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Νότιας Ιταλίας ( www.ospedalecardarelli.it ).

Πρώτη επιτυχής Ρομποτική Χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης (rTAPP) με το νέο robot DaVinci Xi.

Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη ρομποτική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, που έγινε στο Metropolitan General, στο ολοκαίνουριο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi.

Το νέο ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi, είναι το τελειότερο ρομποτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, και το απέκτησε πρόσφατα η κλινική Metropolitan General. Είναι μόλις το δεύτερο τέτοιο robot που υπάρχει στην Ελλάδα, και απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση και απόλυτη εξειδίκευση στον χειρισμό του.

Ήδη εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην Ρομποτική Χειρουργική (Console Surgeon) από το 2011, ο κ. Αρχοντοβασίλης εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε πρόσφατα και στο νέο DaVinci Xi. Είναι από τους πρώτους Χειρουργούς (ελάχιστοι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα) που έλαβαν την επίσημη εκπαίδευση και πιστοποίηση από το εκπαιδευτικό κέντρο RAIN στη Ναπολη της Ιταλίας (www.centrobiotecnologie.org/rain ).

Μετεκπαίδευση στη Ρομποτική Χειρουργική αποκατάσταση μεγάλων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Ο Χειρουργός Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης, Διευθυντής της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General (πρώην ΙΑΣΩ General), ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση και εξειδίκευση του στην προηγμένη Ρομποτική Χειρουργική των μεγάλων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (Abdominal Wall Robotic Surgery), με το σύστημα DaVinci Xi.

Τον Μάϊο του 2018, ο Dr. Αρχοντοβασίλης Φώτης παρακολούθησε στη Γάνδη (Βέλγιο) το εκπαιδευτικό course Ρομποτικής Χειρουργικής αποκατάστασης κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, στo πλαίσιo του International Symposium on Abdominal Wall Robotic Surgery (Ghent, Belgium).

Κατά τη διάρκεια του course ο κ. Αρχοντοβασίλης παρακολούθησε πλήθος εξειδικευμένων ρομποτικών επεμβάσεων, διδάχθηκε νέες πρωτοποριακές επεμβάσεις, συμμετείχε σε πειραματικά χειρουργεία και συνομίλησε ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες με πλήθος διακεκριμένων χειρουργών από όλο τον κόσμο.