Εκκολπωμάτωση

ekkolpomatosi-01

Η εκκολπωμάτωση είναι μία πάθηση του παχέος εντέρου, η οποία σχετίζεται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και ιδιαιτέρως με την διατροφή, η οποία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την λήψη των απαραίτητων φυτικών ινών. Τα εκκολπώματα που παρουσιάζονται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου μοιάζουν με σακοειδείς προπτώσεις, οι οποίες είναι κατά κανόνα πολλαπλές και εμφανίζονται σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

Αίτια πάθησης

Εκτός από τις μη ενδεδειγμένες διατροφικές συνήθειες, ένα ακόμα αίτιο που μας φέρνει αντιμέτωπους με την εκκολπωμάτωση, είναι οι δυνατές συσπάσεις που συμβαίνουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα τοιχώματά του.
Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η δυσκοιλιότητα, η συνήθεια του καπνίσματος, η παχυσαρκία, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα κ.α.

Συμπτώματα – Διάγνωση

Η πάθηση σε γενικές γραμμές δεν προκαλεί συμπτώματα. Από την στιγμή που διάφορες ενοχλήσεις κάνουν τον ασθενή να επισκεφθεί τον γιατρό, αυτό σημαίνει ότι αναφερόμαστε πλέον σε εκκολπωματική νόσο, η οποία κατηγοριοποιείται σε συμπτωματική μη επιπλεγμένη, υποτροπιάζουσα συμπτωματική μη επιπλεγμένη και επιπλεγμένη.
Εξετάσεις που οδηγούν σε μία ασφαλή διάγνωση:

  • Βαριούχος υποκλυσμός με διπλή σκιαγράφηση
  • Κολονοσκόπηση
  • Αξονική τομογραφία, η οποία φανερώνει επιπλέον πληροφορίες

Επιπλοκές

  • Εκκολπωματίτιδα, δηλαδή επεισόδιο φλεγμονής (η πιο συχνή επιπλοκή)
  • Συρίγγια, που εμφανίζονται μεταξύ του σιγμοειδούς και της ουροδόχου κύστης
  • Αιμορραγία άλλοτε σοβαρή και άλλοτε όχι
  • Εντερική απόφραξη (πολύ σπάνια)

Θεραπεία

Όσοι από τους ασθενείς εμφανίζουν κάποιο από προαναφερθέντα συμπτώματα, μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία, η οποία έχει να κάνει με ειδικές διατροφικές οδηγίες, με ή χωρίς αντιβιοτικά. Τέλος, έχει προταθεί και η λήψη αντισπασμωδικών, χωρίς να έχει αποδειχθεί η ωφέλειά τους.

Μπορεί να προγραμματιστεί χειρουργείο για την εκκολπωμάτωση;

Οι εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής του παχέος εντέρου, έχουν αναδείξει την λαπαροσκοπική μέθοδο σαν την πλέον ενδεδειγμένη ως προς την αντιμετώπιση επειγουσών ή μη καταστάσεων, εκτός αν ο ίδιος ο γιατρός κρίνει απαραίτητο να προβεί σε κλασικό χειρουργείο.