Περιεδρικό Συρίγγιο

Περιεδρικό Συρίγγιο – Τι είναι;

Συρίγγια δημιουργούνται από την ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ επιθηλιωμένων επιφανειών του οργανισμού. Ειδικότερα τα περιεδρικά συρίγγια εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό και προκύπτουν από ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ του αυλού και του δέρματος του πρωκτού.

periedriko-syriggio-01

Διαβάστε ΕΔΩ τι ακριβώς είναι και ποια η σωστή αντιμετώπιση του.

Στη μεγαλύτερη πλειονότητα τους τα περιεδρικά συρίγγια προκύπτουν από τη φλεγμονή ή απόφραξη των περιπρωκτικών αδένων που οδηγεί στην δημιουργία αποστήματος. Σπανιότερες μορφές ωστόσο μπορεί να επικοινωνούν με τον κόλπο, το έντερο ή την ουροδόχο κύστη.
Τα περιεδρικά συρίγγια μπορεί να είναι είτε απλά είτε διακλαδισμένα και χωρίζονται σε 6 κατηγορίες Ανάλογα με τη θέση τους και την σχέση τους με τους σφιγκτήρες του πρωκτού μπορεί να είναι:

 • Υποδόρια: Το έσω και έξω στόμιο τους βρίσκεται στο δέρμα της περιπρωκτικής περιοχής και ο συριγγώδης πόρος τείνει προς το υποδόριο
 • Υποβλεννογόνια: Το έξω στόμιο βρίσκεται στο δέρμα της περιπρωκτικής περιοχής και το έσω στομιο σε διαφορετικό ύψος στο βλεννογόνο του πρωκτού, ενώ ο συριγγώδης πόρος είναι επίσης υποβλεννογόνιος.
 • Μεσοσφιγκτηριακά: Είναι η πιο κοινή μορφή περιεδρικών συριγγίων, που εκπροσωπεί το 70% των περιπτώσεων. Προκύπτουν όταν ο συριγγώδης πόρος βρίσκεται μεταξύ του έσω και του έξω σφιγκτήρα και το έσω στόμιο είναι σε διαφορετικό ύψος του πρωκτικού σωλήνα.
 • Διασφιγκτηριακά: Εκπροσωπούν το 20%-25% των περιπτώσεων και προκύπτουν όταν ο συριγγώδης πόρος διαπερνά και τον έσω και τον έξω σφιγκτήρα σε διαφορετικό ύψος. Από το ύψος τους στον έξω σφιγκτήρα εξαρτάται και ο βαθμός δυσκολίας αντιμετώπισης τους.
 • Εξωσφιγκτηριακά: Αποτελούν το 2% των περιπτώσεων και εμφανίζονται σε ασθενείς με νόσο Crohn ή πυελική φλεγμονή, ή ως επιπλοκές τραύματος. Προκύπτουν όταν ο συριγγώδης πόρος των συριγγίων περιβάλλει όλους τους σφιγκτήρες, διατρυπά τον ανελκτήρα και καταλήγει στο ορθό.
 • Πεταλοειδή: Είναι μία κατηγορία διασφηγκτηριακών συριγγίων με εκτεταμένη φλεγμονή που επεκτείνεται κυκλικά γύρω από το ορθό.

periedriko-syriggio-02

periedriko-syriggio-03

Περιεδρικό Συρίγγιο – Συμπτώματα

Στα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνονται πυώδης έκκριση, κνησμός, ερεθισμός του περιπρωκτικού δέρματος, έντονη ενόχληση ή πόνος και σε ορισμένες περιπτώσεις πυρετός.

Περιεδρικό Συρίγγιο – Διάγνωση

Για τη διάγνωση των συριγγίων απαιτείται κλινική εξέταση του ασθενούς αλλά και ιατρικό ιστορικό προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε στο παρελθόν περιεδρικό απόστημα το οποίο διανοίχτηκε χειρουργικά. Στην κλινική εξέταση περιλαμβάνεται η επισκόπηση του περινέου, προκειμένου να εντοπιστεί η θέση του έξω στομίου του συριγγίου, ή ουλές από προηγούμενη διάνοιξη αποστήματος, η ψηλάφιση της περιπρωκτικής περιοχής, προκειμένου να εντοπιστεί ενεργή φλεγμονή, η δακτυλική εξέταση του πρωκτού, για την ανεύρεση της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πρωκτοσκόπηση για τον εντοπισμό του έσω στομίου και τον έλεγχο για πιθανή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Περιεδρικό Συρίγγιο – Θεραπεία

Τα περιεδρικά συρίγγια χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή, αφού ο χειρουργός που θα αντιμετωπίσει το πρώτο συρίγγιο ενός ασθενούς πρέπει να επιτύχει τη ριζική αφαίρεση του συριγγώδους πόρου χωρίς επιπλοκές ή επανεμφάνιση του συριγγίου.
Η συνηθέστερη χειρουργική θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι η διάνοιξη του συριγγώδους πόρου (συριγγοτομή) και απόξεση του πυθμένα του και στη συνέχεια ομαλοποίηση του εγχειρητικού τραύματος, ώστε η επούλωση να πραγματοποιηθεί από τον πυθμένα προς την επιφάνεια. Ωστόσο η πλήρης και οριστική θεραπεία είναι η ολική αφαίρεση του συριγγώδους πόρου (συριγγεκτομή). Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει μεγάλο χειρουργικό τραύμα σε μία ευαίσθητη περιοχή, με μεγάλο χρονικό διάστημα επούλωσης, αρκετό πόνο, πολλές μετεγχειρητικές αλλαγές και γενικώς πολύ μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενούς.

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Eνδοσκοπική εξάχνωση περιεδρικών συριγγίων με LASER

Πλέον η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι ελάχιστα επεμβατική, χωρίς ανοικτά τραύματα, χωρίς τομές, εντελώς ανώδυνα, και χωρίς ατελείωτες και βασανιστικές καθημερινές αλλαγές τραυμάτων:

Με χρήση LASER

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το LASER δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα laser που χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική αλλά και καμία σχέση με τα laser που χρησιμοποιούνται για χειρουργικές τομές (κοπτικά laser). Πρόκειται για Laser ενδοσκοπικής χειρουργικής, που δεν λειτουργεί ως νυστέρι, αλλά ως πηγή παραγωγής κυκλικής (radial) εκπομπής Laser, σε διαφορετικό μήκος κύματος, με διαφορετική ισχύ και θεραπευτική δράση.

Έτσι, πολύ συχνά διάφορα ιατρικά άρθρα ή διαφημίσεις «παραπλανούν» τον ασθενή με εντυπωσιακούς τίτλους, όπως: « Θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων με Laser» χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για ενδοσκοπικό θεραπευτικό Laser ή απλά laser τομής ιστών.

Το θεραπευτικό Laser, σε αντίθεση με τις άλλες ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούνται μόνο για διατομή των ιστών και αιμόσταση (ηλεκτροδιαθερμία, ραδιοσυχνότητες RF, laser διατομής, Argon plasma κλπ) είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, που καταργεί πλέον οποιαδήποτε προηγούμενη κλασσική χειρουργική αποκατάσταση των περιεδρικών συριγγίων.

Είναι στην κυριολεξία μια μη επεμβατική μέθοδος, εντελώς ανώδυνη με μια καθαρά θεραπευτική δράση του LASER, που προκαλεί θεαματική επούλωση των περιεδρικών συριγγωδών πόρων

Πώς εφαρμόζεται η νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με laser

Στην αρχή γίνεται μια λεπτομερής χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής (συριγγώδεις πόροι). Πολύ συχνά, αν υπάρχουν χρόνια συρίγγια και εκτεταμένες βλαβες, γίνεται είσοδος μιας μικροκάμερας (πολύ λεπτό ενδοσκόπιο με διάμετρο 3-5 χιλιοστά ) από την οπή που υπάρχει ούτως ή άλλως σε κάθε κύστη κόκκυγος (σαν αποτέλεσμα της φλεγμονής που έχει προηγηθεί). Με το ενδοσκόπιο μπορούμε να ελέγξουμε το εσωτερικό των συριγγίων. Η Ενδοσκοπική θεραπεία VAAFT γίνεται μόνο από εξειδικευμένο χειρουργό, που μετά την εξέταση του ασθενή κρίνει σε ποιόν μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος.

periedriko-syriggio-04

Με το ειδικό συριγγοσκόπιο, γίνεται ταυτόχρονα συνεχής πλύση με ειδικό διάλυμα ενώ χαρτογραφούμε τα συρίγγια, έχοντας εικόνα σε οθόνη. Εν συνεχεία, τα συρίγγια καθαριστούν από τους φλεγμονώδεις ιστούς και τα εξιδρώματα από τις ίδιες οπές εισάγεται μια οπτική ίνα LASER.

Η οπτική ίνα εκπέμπει ακτίνα laser με συγκεκριμένη (ανάλογα με την κάθε περίπτωση) ισχύ, μήκος κύματος, ένταση και με απολύτως καθοριζόμενο βάθος και έκταση, χωρίς να προκαλεί βλάβη σε παρακείμενους ιστούς. Η εφαρμοζόμενη φωτεινή ακτινοβολία στα εσωτερικά τοιχώματα των συριγγίων προκαλεί μια πλήρως ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία (φωτοπηξία), η οποία έχει σημαντική αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ταυτόχρονα εξαχνώνει τα τοιχώματα των κοιλοτήτων και συριγγίων που δημιούργησε η φλεγμονή.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αποστείρωση της περιοχής, και η σύγκλειση των συριγγίων (μέσω φωτοπηξίας) με ταχεία επούλωση και οριστική θεραπεία εντός 7-10 περίπου ημερών.

Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής αυτής της μεθόδου είναι η κατάλληλη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση του χειρουργού που την εφαρμόζει αλλά και η χρήση μόνο του τελειότερου και πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Η ομάδα μας έχει εκπαιδευτεί στην Γερμανία, από την χειρουργική ομάδα που πρώτη εφάρμοσε την μέθοδο το 2012, και από τους τεχνολόγους φυσικούς που εργάζονται στην ίδια εταιρεία που παράγει τα πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα θεραπευτικού Laser. Είναι αυτά τα ίδια ακριβώς που χρησιμοποιούμε κι εμείς καθημερινά στους Έλληνες ασθενείς μας (EVOLVE Laser System, Ceralas E 980/1470 nm 15/30W, BioLitec Germany).

periedriko-syriggio-05

periedriko-syriggio-06

periedriko-syriggio-07

periedriko-syriggio-08

Θεραπεία περιεδρικού συριγγίου σε μαθητές και Αθλητές

Η συγκεκριμένη μέθοδος που περιγράψαμε είναι μοναδική για την αντιμετώπιση του περιεδρικού συριγγίου σε μαθητές και αθλητές που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την απουσία τους από τα σχολεία και τις σπουδές τους αλλά και από τους αγωνιστικούς χώρους και τις προπονήσεις.

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου δεν συνδέεται πλέον με ταλαιπωρία, πόνο και ατελείωτες αλλαγές τραυμάτων, δεν απαιτεί απώλεια αμέτρητων ημερών από τις ασχολίες του ασθενών, δεν καταστρέφει την κοινωνική ζωή.
Τώρα πλέον γίνεται αποτελεσματικά με ενδοσκοπική εξάχνωση με Laser χωρίς ταλαιπωρία.

Πλεονεκτήματα μεθόδου ενδοσκοπικής εξάχνωσης με Laser

 • Ανώδυνη μέθοδος, ο πόνος είναι πρακτικά ανύπαρκτος
 • Αναίμακτη μέθοδος, δεν υπάρχουν διατομές ιστών, ενώ to Laser είναι και το τελειότερο αιμοστατικό
 • Η περιοχή δεν φέρει κανένα τραύμα, δεν υπάρχουν ράμματα, ούτε ανοικτές τομές
 • Η μέθοδος είναι πολύ μικρής διάρκειας, σπάνια ξεπερνά τα 20-30 λεπτά.
 • Η αναισθησία είναι τοπική ή όταν υπάρχουν ειδικοί λόγοι μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά μέθη, σε καμία περίπτωση γενική νάρκωση.
 • Ο χρόνος νοσηλείας είναι περίπου 2 ώρες. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο και επιστρέφει άμεσα σπίτι του
 • Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ελάχιστος. Σε 7 ημέρες έχει επουλωθεί σχεδόν πλήρως η περιοχή της παρέμβασης
 • Δεν υπάρχει κανένα κόστος αποθεραπείας, ενώ δεν χρειάζονται ειδικά υλικά επούλωσης (όπως στις ανοικτές επεμβάσεις)
 • Ο ασθενής δεν υποβάλλεται στην μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία των καθημερινών μετεγχειρητικών αλλαγών, αλλά εκμηδενίζεται και ο κίνδυνος μόλυνσης αλλά και επιπλοκών από την επούλωση του τραύματος (δυσχερής σύγκλειση, δύσμορφη ουλή, συνεχής κνησμός κ.α) αφού δεν υπάρχει τραύμα
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες, χωρίς να χάνει ούτε μια ημέρα από τη δουλειά, τις σπουδές ή τις προπονήσεις του
 • Η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται πολύ σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης του συριγγίου, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και οριστική θεραπεία.
 • Η εφαρμογή του laser στην ευρύτερη περιεδρική περιοχή περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα δημιουργίας νέου συριγγίου ή υποτροπής σε αυτή την περιοχή λόγω της ίνωσης που δημιουργεί το Laser